Wijzig je WhatsApp-instellingen zodat oplichters je niet aan groepen kunnen toevoegen.

Het feit dat iemand over jouw nummer beschikt en jou in theorie dus kan toevoegen aan een groepsgesprek op WhatsApp, betekent nog niet dat ze zomaar bij jouw bankrekening kunnen of je contactenlijst kunnen kraken. Daar is nog altijd een behoorlijke mate van interactie van de benaderde gebruikers voor nodig. Dat heb je voor een groot deel dus zelf in de hand.

Toch kunnen er best redenen zijn waarom je er geen zin in hebt om zomaar aan allerlei groepsgesprekken te worden toegevoegd. Privacyoverwegingen kunnen daarin een rol spelen, want misschien wil je wel niet dat onbekenden zomaar jouw nummer en/of profielfoto kunnen zien.

Je zou dus kunnen overwegen om de instellingen voor groepsgesprekken alsnog even te wijzigen, al is daar geen dringende reden voor in termen van mogelijke risico’s op oplichting. Dat doe je als volgt:

  1. Open WhatsApp
  2. Ga naar Instellingen
  3. Ga naar Account
  4. Ga naar Privacy
  5. Ga naar Groepen
  6. Kies de optie Mijn contacten in plaats van de standaardinstelling Iedereen

Deze stappen kun je overigens ook herhalen voor je profielfoto, je persoonlijke informatie en je WhatsApp-status, mocht je denken dat ook deze informatie wellicht niet bedoeld is voor volslagen wildvreemden.

En denk altijd even goed na, mocht iemand je uit het niets benaderen met allerlei verzoeken.

Een reactie achterlaten